Rozbudzić apetyt na krajowe owoce i warzywa

Możliwość komentowania Rozbudzić apetyt na krajowe owoce i warzywa została wyłączona Aktualności, Biznes, Inwestycje

Rozmowa z Barbarą Groele, Sekretarzem Generalnym Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

Barbaa Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

Podczas Kongresu 590 wygłosiła Pani prelekcję pt. „Współpraca producentów i przetwórców szansą dla rozwoju sektora rolno-spożywczego”. Jakie główne wnioski płyną z tego wystąpienia?

Musimy się chwalić naszymi dokonaniami i pogłębiać współpracę w ramach branży. To, jaką pozycję udało nam się wypracować w Europie, świadczy o naszym potencjale: 3 miejsce w Unii Europejskiej w produkcji owoców z ponad 5 mln ton i 4 miejsce w produkcji warzyw – ponad 5 mln ton. Należy zaznaczyć, że nie tylko świeże produkty są naszą domeną, ogromny potencjał i perspektywy dalszego rozwoju i ekspansji mogą zapewnić takie produkty, jak zagęszczony sok jabłkowy, gdzie w produkcji i eksporcie zajmujemy drugą pozycję na świecie. Dzięki doskonałemu zapleczu i jakości surowca, jesteśmy w stanie zapewnić wysokiej jakości produkt gotowy, atrakcyjny dla kontrahentów w Polsce, Europie i na świecie. Ważne jest także to, aby każde ogniwo łańcucha, tj. producenci, przetwórstwo i handel, nadal podążało za trendami i starało się dopasować produkty do coraz bardziej świadomych konsumentów. W mojej opinii, pod tym względem utrzymujemy się na bardzo wysokim poziomie, dzięki współpracy w branży rolno-spożywczej oraz otwartemu dialogowi.

Stowarzyszenie KUPS realizuje szereg aktywności promocyjnych, skupiających się na promocji konsumpcji krajowych owoców i warzyw oraz ich przetworów w ramach cyklu kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Jaka jest skala tego przedsięwzięcia i jego główne cele?

Różnorodność tych polskich produktów oraz ich dostępność jest niezrównana w skali europejskiej, mimo to statystyczny Polak spożywa ich mniej niż mieszkańcy większości krajów europejskich. Chcemy rozbudzać apetyt na krajowe produkty, które wyróżniają się wysoką jakością, różnorodnością i wartością odżywczą, odgrywającą coraz większą rolę w podejmowaniu decyzji zakupowych. Poprzez stronę www.apetytnapolskie.com promujemy krajowe owoce, warzywa, ziemniaki i grzyby oraz ich przetwory, podkreślając ich atrakcyjność oraz prozdrowotne właściwości. Jest to miejsce, gdzie konsument odnajdzie wiele interesujących informacji popartych badaniami naukowymi, dotyczących wartości odżywczej i prozdrowotnej polskich produktów. Serwis będzie również prezentować sylwetki sadowników, rolników oraz wielu innych osób, dzięki którym powstają polskie produkty rolne o najwyższej jakości.

Stowarzyszenie KUPS wprowadziło System Jakości Certyfikowany Produkt (CP). Kto może ubiegać się o przyznanie tego Certyfikatu, jakie trzeba spełnić wymogi i jak system ten może wspierać producentów branży owocowo-warzywnej?

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest skierowany do producentów, posiadających w swojej ofercie wysokiej jakości produkty warzywno-owocowe. Nie mogą one zawierać żadnych konserwantów, sztucznych barwników, aromatów czy cukrów dodanych. Ważna jest też wysoka wartość odżywcza, pozwalająca oznaczyć je minimum dwoma oświadczeniami zdrowotnymi i/lub żywieniowymi. Znak CP to wyróżnienie jakościowych produktów owoców i warzyw o prozdrowotnych właściwościach na sklepowych półkach.

Dziękuję za rozmowę, Ryszard Żabiński