Zakłady Mięsne Henryk Kania będą współpracować z uczelniami

Możliwość komentowania Zakłady Mięsne Henryk Kania będą współpracować z uczelniami została wyłączona Biznes, firma tygodnia, Nauka

Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. podpisały porozumienie o współpracy z wrocławskim Uniwersytetem Przyrodniczym oraz Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Współpraca, bazująca przede wszystkim na organizacji staży i praktyk dla studentów, będzie obejmować przede wszystkim wydziały zajmujące się technologią żywności.

Umowy zostały podpisane na czas nieokreślony.

– Współpraca w zakresie praktyk i staży pozwoli nam na pozyskanie wartościowych osób, które będą mogły kontynuować u nas swoją karierę. Stażystom z kolei pobyt u nas pozwoli na zdobycie cennego doświadczenia pod okiem specjalistów w najnowocześniejszych zakładach mięsnych w Polsce – tłumaczy Dominika Rąba z zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania i dodaje: – Nasi stażyści rozwijają bądź nabywają umiejętności m.in. w zakresie obsługi nowoczesnych maszyn i urządzeń stosowanych w procesie przetwórstwa mięsa, a także chociażby w obszarze magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji, czy też rozbioru tusz zwierząt rzeźniczych oraz wykrawania mięsa, magazynowania go i przygotowywania do dystrybucji.

ZM Henryk Kania to wiodący producent wyrobów wędliniarskich oraz mięsa konfekcjonowanego w Polsce. Firma została założona w 1990 roku w regionie o XIX-wiecznej tradycji rzemiosła masarskiego, gdzie od lat skupiał się przemysł mięsny. Zakłady oferują szeroki wachlarz produktów z obszaru marek własnych i prywatnych. Głównymi odbiorcami jej produktów są sieci handlowe w kraju i za granicą. Od marca 2012 roku akcje ZM Henryk Kania są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.