„Teraz Polska” dla ZM „Dobrosławów”

Możliwość komentowania „Teraz Polska” dla ZM „Dobrosławów” została wyłączona Aktualności, Biznes, Inwestycje, Polski Kapitał

Zakończyła się 30., jubileuszowa edycja Konkursu „Teraz Polska”. Nagrodzono 14 produktów,  9 usług i  jedną innowację. W  kategorii Produkt wyróżniono Schab pieczony na maśle i  szynkę pieczoną na maśle produkowaną i  oferowaną przez Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz. 

laureaci Konkursu „Teraz Polska”

laureaci Konkursu „Teraz Polska” Fot. mat. prasowe

Podczas uroczystości, która odbyła się 9  czerwca br. w  Pałacu  Prezydenckim w Warszawie, wszyscy byli zgodni co do tego, że dziś – w dobie zawirowań i  niepewności wynikających z  pandemii koronawirusa – kluczowy wpływ na sytuację społeczną i gospodarczą będą mieli najlepsi polscy przedsiębiorcy, w tym laureaci Konkursu „Teraz Polska”.

Rozwój dzięki inwestycjom

Historia Zakładów Mięsnych „Dobrosławów” zaczyna się w  1992 roku kiedy to Henryk Amanowicz zarejestrował działalność gospodarczą pod nazwą P.H.U. Ubojnia. Od rozpoczęcia działalności do dnia dzisiejszego jest to firma rodzinna o wyłącznie polskim kapitale. Początkowo jej Właściciel skupował żywiec od innych hodowców, prowadził jego ubój a  następnie sprzedaż pozyskanego mięsa. Firma rozwijała się i rozwija nadal w sposób dynamiczny i zrównoważony. W 1998 r. zbudowano chłodnię, co pozwoliło na zwiększenie mocy ubojowych do 200 sztuk dziennie. Ponieważ popyt na produkty z „Dobrosławowa” stale rósł, zdecydowano o wybudowaniu nowej ubojni, o wydajności ok. 80 szt. na godzinę. W  2004r. uruchomiono także przetwórnię. Produkcja wędlin początkowo wynosiła około 2 ton dziennie – na potrzeby nowo otwieranych, własnych sklepów w  Lublinie i  Puławach. Wraz ze wzrostem zainteresowania smacznymi i wysokiej jakości produktami z „Dobrosławowa” powstawały kolejne sklepy i hurtownie m.in. w Chełmie, Tomaszowie Lubelskim i  Terespolu. Do końca 2009 r. ZM „Dobrosławów” rozwinęły sieć ok. 40 własnych punktów sprzedaży. Przeprowadzono również kompleksową modernizację zakładu. Powstał nowoczesny dział ubojowy, wyposażony w  wysokiej klasy maszyny i  urządzenia produkcyjne gwarantujące dużą wydajność, wysokie bezpieczeństwo i bardzo dobrą jakość. W wyniku tych inwestycji zakład osiągnął najwyższe standardy europejskie. W kolejnych latach oddano do użytku mroźnię paletową o pojemności 2000 ton mięsa, biologiczno – mechaniczną oczyszczalnię ścieków, zmodernizowano i  powiększono pomieszczenie obróbki termicznej działu przetwórni, dobudowano nową chłodnię wędlin i myjnię pojemników. W ramach kolejnych kroków rozwoju zakładu przebudowano też i zmodernizowano chłodnię poubojową półtusz. Obecnie ZM „Dobrosławów” są jednym z  największych zakładów mięsnych we wschodniej Polsce. Firma współpracuje ze sprawdzonymi, polskimi hodowcami trzody i bydła. Progresyjna technologia uboju, rozbioru i produkcji wędlin, nadzorowana przez specjalistyczną kadrę zapewnia najwyższą jakość oferowanych produktów. Firma dysponuje nowoczesną linią ubojową, pozwalającą na humanitarny ubój 75 szt./h trzody i 12 szt./h bydła. ZM „Dobrosławów” oferują pełny asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i  podrobów, a także szeroką gamę smacznych, najwyższej jakości wędlin i  wyrobów wędliniarskich. W trosce o bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności wprowadzono system kontroli jakości HACCP, a  proces produkcyjny objęto ścisłym nadzorem we- terynaryjnym. Firma ma własną, dopasowaną do potrzeb flotę środków transportu wyspecjalizowanych do przewozu mięsa, zwierząt żywych oraz realizującą pozostałe potrzeby zakładu. ZM „Dobrosławów” są właścicielem sieci ok. 80 sklepów firmowych i hurtowni, zlokalizowanych głównie na terenie województwa lubelskiego.

Produkty najwyższej jakości

Przedsiębiorstwo jest laureatem wielu nagród i  wyróżnień. Z  grupy szczególnie cennych i ważnych należy wymienić: Znaki towarowe: „Produkt Najwyższej Jakości” przyznany dla Kiełbasy Krakowskiej, Pasztetowej, Kiełbasy schabowej, Kiełbasy Kruchej z  Dobrosławowa, Kabanosów w  ogólnopolskich edycjach konkursu organizowanego przez Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie oraz „Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich” przyznany dla Boczku Henryka. Firma zajmuje silną pozycję na rynku krajowym, dzięki temu możliwa jest również ekspansja na rynki zagraniczne. Już od 2004 roku, ZM „Dobrosławów” posiadają uprawnienia do handlu z krajami UE oraz do krajów trzecich. Program eksportowy realizowany jest poprzez eksport szerokiego wachlarza elementów mięsa wieprzowego i  wołowego. Produkty ZM  „Dobrosławów” trafiają do takich krajów jak: Bułgaria, Estonia, Hiszpania, Holandia, Kazachstan, Litwa, Łotwa, Mołdawia, Rumunia, Szwecja, Włochy, Grecja, Chorwacja, Czechy, Słowacja czy krajów afrykańskich takich jak Kongo i Wybrzeże Kości Słoniowej gdzie znajdują uznanie i mają swoją ugruntowaną, wysoką pozycję.